Mihai IORDACHE

Pr. dr.
Mihai IORDACHE
» Toți autorii
9 Aug 2018

Normal
0

21

false
false
false

RO
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Table Normal";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"Calibri","sans-serif";
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:"Times New Roman";
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-fareast-language:EN-US;}

Există diferențe între antropologia teologului protestant Emil Brunner și antropologia teologiei ortodoxe? Noi considerăm că există astfel de deosebiri, iar ele pornesc de la un fapt foarte simplu. După părerea noastră, antropologia lui Brunner este caracterizată de o lipsă a cunoașterii temeinice a gândirii patristice a primelor veacuri creștine, în special cea a Sfinților Părinți Răsăriteni, precum și de o lipsă a cunoașterii vieții și spiritualității Bisericii Răsăritului, care a formulat și păstrat cu sfințenie, de-a lungul veacurilor, învățătura referitoare la persoana umană.

...
23 Mar 2018

Is it possible that God's law can help us to become free? Isn't indeed limited and restricted ourfreedom if we must submit strictly the commandments of the Creator? Can the freedom be considered as our independence to all internal and external challenges? These are just some questions that this text try to answer, as they are discovered in the thinking of the Protestant theologian Rudolf Bultmann (1884-1976), one of the leading Protestant theologians of the twentieth century and the promoter of the idea of demy- thologizing (demythisation) New Testament. His concepts are evaluated with a critical view, by comparing them with the teaching of the Orthodox Church and patristic thought.

...
19 Sep 2017

Deseori ne întrebăm ce loc are predestinația în gândirea teologică. Care este totuși diferența dintre predestinare și alegerea omului de către Dumnezeu? Se poate oare vorbi despre o justificare a oamenilor în fața Creatorului? În ce fel se apropie aceste teme teologice de gândirea patristică a Bisericii Primare? Dacă protestantismul vorbește despre predestinație, ce rol mai joacă atunci credința în viața omului? Dacă Dumnezeu a dispus alegerea omului din veșnicie, ce loc îi rezervă teologii protestanți tatălui copilului demonizat din Evanghelie? Acestea sunt doar câteva dintre problemele pe care textul de față își propune să le ridice, în încercarea de analiza doctrina predestinației și a justificării în gândirea teologului protestant Karl Barth,  aducând, pe cât posibil, o evaluare critică ortodoxă a ideilor studiate. „Suntem predispuși a ne poticni, dar nu și a pica”, afirma părintele Nicolae Steinhardt de la Mănăstirea Rohia; iată una dintre cheile aduse acestei dileme de către gândirea și trăirea ortodoxă.

...
23 Oct 2016

Avem sau nu avem liber arbitru? De fapt, ce este liberul arbitru? Putem oare să-l pierdem sau să nu-l folosim (cum se cuvine)? Cine ne conferă nouă responsabilitate și ce este aceasta în ultimă instanță? La aceste întrebări, textul de față se străduiește să dea răspunsuri convingătoare, pe de o parte, pornind de la gândirea teologului protestant Emil Brunner, căreia îi face o cercetare critică ortodoxă, iar pe de altă parte, analizând cu atenție bogăția de învățături patristice și teologia ortodoxă, care au surprins nuanțe cu totul deosebite referitoare la responsabilitate și liberul arbitru, nuanțe, din păcate, prea puțin cunoscute în ziua de astăzi, chiar și în țările majoritar ortodoxe.

...